ΛΑΡΚΟ: Στο δρόμο 1.080 ψυχές - Η αμαρτωλή ιστορία της οικογένειας Σκρέκα
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας, διαχρονικής, πολιτικής υπονόμευσης και οικονομικής εκμετάλλευσης της ΛΑΡΚΟ, με συνολική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., έφτασε στο αναμενόμενο και προσχεδιασμένο από την σημερινή κυβέρνηση τέλος. Τη "θυσία" 1.080 (1300 μαζί με τις εργολαβίες) εργαζομένων, στο βωμό συμφερόντων.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ
Την 1η Φεβρουαρίου, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, οι Κώστας Σκρέκας(θυμηθείτε αυτό το όνομα, θα το δούμε παρακάτω), Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης, ενημέρωσαν τα σωματεία των 1.080 εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ ότι το σύνολο των απασχολουμένων στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία θα απολυθεί πριν από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές στους δύο διαγωνισμούς, που ήδη «τρέχουν».
Την οριστική απόλυση των 1080 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, την ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση, σε τηλεδιάσκεψη με τους συνδικαλιστές, στην οποία συμμετείχαν πάλι οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας (σ.σ. θυμηθείτε και αυτό το όνομα για όσα ακολουθούν), Κώστας. Σκρέκας και Κωστής Χατζηδάκης, εν αναμονή τωβ δύο χωριστών διαγωνισμών πώλησης της ΛΑΡΚΟ μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Αναμένεται σύντομα να αναρτηθεί και το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης για τα μεταλλεία Καστοριάς, Φθιώτιδας και Εύβοιας, αλλά και και για το εργοστάσιο της Λάρυμνας μαζί με τα μεταλλεία.
Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι τη αποπεράτωση των διαγωνισμών, ο Ειδικός Διαχειριστής θα προχωρήσει στην απόλυση όλων των εργαζομένων, οι οποίοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον ισχύον νόμο ο νέος επενδυτής, θα μπορεί να προσλάβει όσους εργαζόμενους κριθεί αναγκαίο από τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ.
Οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύτηκαν πως οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών που δε θα επαναπροσληφθούν, θα ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν στην ηλικία της σύνταξης.
Ο πρόεδρος Σωματείου των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Παναγιώτης Πολίτης υπογράμμισε πως οι υπουργοί είπαν πως όσοι εργαζόμενοι είναι άνω των 55 ετών, (300 άτομα), θα ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Οι υπόλοιποι θα μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. Κι αν παραμείνουν πάνω από ένα χρόνο άνεργοι θα ενταχθούν στα άλλα ειδικά προγράμματα για μακροχρόνια άνεργους.
Ο Παναγιώτης Πολίτης, χαρακτήρισε παράλληλα, το πρόγραμμα της κυβέρνησης ως «κρεμάλα» υπογραμμίζοντας ότι για τους εργαζόμενους αυτό σημαίνει ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπίτωμα.
«Μας κήρυξαν πόλεμο. Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική. Δε θα τους περάσει. Θα βγούμε νικητές», δήλωσε.
Συνεχίζοντας για το σχέδιο της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, δήλωσε πως: «η κυβέρνηση ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξέφρασε την πρόθεση της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη. Πρόκειται για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από εργαζομένους "βαρίδια". Μας ενημέρωσαν πως αίτημα των επενδυτών είναι να αποχωρήσουμε από τους οικισμούς που διαμένουμε και πως η κυβέρνηση παλεύει να πείσει τους επενδυτές να μπορούν να κατοικήσουν όσοι και αν και εφόσον απορροφηθούν. Επιβεβαιωθήκαμε λοιπόν οι εργαζόμενοι που χαρακτηρίζαμε το σχέδιο της κυβέρνησης εγκληματικό που δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί σε μαρασμό όλη την περιοχή».
Πως φτάσαμε όμως μέχρι εδώ - ο ρόλος της οικογένειας Σκρέκα
Η διαχρονική κακοδιαχείριση της ΛΑΡΚΟ έφτασε στο αποκορύφωμά της, πάλι με κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή τη φορά το 2008.
Φως στην υπόθεση της εγκληματικής υπονόμευσης και εκμετάλλευσης της ΛΑΡΚΟ για πολιτικά οφέλη και πλουτισμό συγκεκριμένων παραγόντων, ρίχνει μια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ.
Στη συνεδρίαση της επιτροπή ο τότε υπουργος Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, εξηγεί ακριβώς τι συνέβη διαχρονικά με τη ΛΑΡΚΟ και το ρόλο που έπαιξε η οικογένεια του σημερινού βουλευτής Τρικάλων και Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Η τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη από τα πρακτικά της Βουλής:
«Επιτρέψτε μου να ανατρέξω λίγο στο ιστορικό και να αναφέρω μερικά χρήσιμα παραδείγματα, κάνοντας σαφές ότι οι ευθύνες βρίσκονται πρωτίστως με τη Ν.Δ.. Θα ξεκινήσω δέκα χρόνια πριν, όταν πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ ήταν ο Τσίπρας, όχι ο Αλέξης Τσίπρας. Προφανώς, πρόκειται για συνωνυμία με τον σημερινό Πρωθυπουργό του πρώην πολιτευτή Ευρυτανίας της Ν.Δ., ο οποίος έμεινε στην ιστορία της εταιρίας για την θρυλική συμφωνία με τους Κινέζους επενδυτές, που όλο έρχονταν αλλά ποτέ δεν εμφανίστηκαν.
Είμαστε στην εποχή όπου Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο κύριος Θανάσουλας, ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει στην προπώληση των ποσοτήτων νικελίου που θα παρήγαγε η εταιρία τα επόμενα χρόνια, υπογράφοντας και τα σχετικά συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου, το λεγόμενο hedging.
Με τον τρόπο αυτό εκχώρησε τα δικαιώματα πώλησης του νικελίου για το άμεσο μέλλον στην GOLDMAN SACHS εισπράττοντας σταθερό αντίτιμο.
Δυστυχώς, αυτή η συμφωνία αποδείχτηκε μη ικανή να κάνει τις σωστές προβλέπεις για τη τιμή του νικελίου, με αποτέλεσμα να κινείται μέσα στη συμφωνία η τιμή στα 15.000-30.000 δολάρια ενώ το 2006 είχε πλησιάσει τα 50.000 δολάρια και το 2007 παρέμεινε πάνω από τα 30.000 μια ατυχή συμφωνία, η οποία δημιούργησε τεράστιες ζημιές αφήνοντας αναξιοποίητο τη δυναμική του νικελίου εκείνα τα χρόνια.
Είναι κατανοητό ότι βρισκόμαστε στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής φούσκας στην ιδέα ότι όλα τα assets οποιασδήποτε μορφής μπορούν να μετατραπούν σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα.
Η μεγάλη αυτή ζημιά, οδήγησε στην απομάκρυνση της διοίκησης στις αρχές του 2008.
Νέος Πρόεδρος ανέλαβε ο κύριος Θεόδωρος Σκρέκας, μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για απλή συνωνυμία, αλλά για τον επί σειρά ετών στέλεχος της ΝΔ, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 1990-1993, υποψήφιος Νομάρχης Τρικάλων 1994 και από το 1996 εκλεγόταν Βουλευτής Μαγνησίας μέχρι τις εκλογές του 2007, καθώς τότε δεν εξελέγη αξιοποιήθηκε στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, επανήλθε στη Βουλή το 2009 για να αποχωρήσει το 2012 όπου τον διαδέχτηκε ως Βουλευτής Τρικάλων ο γιος του ο σημερινός σκιώδης Υπουργός στον δικό μου τομέα και φίλος ο κύριος Κωνσταντίνος Σκρέκας (σ.σ. ο σημερινός βουλευτής Τρικάλων και Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας).
Διευθύνων Σύμβουλος του κύριου Σκρέκα ήταν ο κύριος Τσουκαλάς, η εταιρεία βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική θέση έχοντας διαθέσιμα μόλις 1.000.000 ευρώ και αδυνατώντας να πάρει πιστώσεις από τράπεζες, επειδή δεν διέθετε-το υπογραμμίζω- στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, η διοίκηση έσπασε τα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνων. Ήταν ένα ακόμα μοιραίο λάθος καθώς ήδη αρχίσει η κατρακύλα της διεθνούς τιμής. Σύντομα, η ΛΑΡΚΟ υπό την διοίκηση Σκρέκα-Τσουκαλά, βρέθηκε να παράγει με κόστος- το υπογραμμίζω-20-22.000 δολάρια ανά τόνο και να πουλά σε τιμές κάτω των 10.000 δολαρίων.
Μέσα σε λίγα χρόνια δηλαδή, οι διορισμένες από τις κυβερνήσεις της ΝΔ διοικήσεις με άμεσα πολιτικούς, κατάφεραν να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη και η ΛΑΡΚΟ να καταγράφει ετήσιες ζημιές της τάξης των 100.000.000 ευρώ.
Τότε εμφανίζεται το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων. Που ακόμα και σήμερα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη ΛΑΡΚΟ. Η διοίκηση προχωράει το 2009 σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 45.000.000 ευρώ. Και συνεχίζει με μια σειρά κρατικών εγγυήσεων, στη περίοδο 2010-2014. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία βρέθηκε κατηγορούμενη από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. τη digeecom η οποία ζητά την επιστροφή 135.000.000 ευρώ.
Ο "πλουτισμός" της οικογένειας Σκρέκα
Συνεχίζει ο Γιώργος Σταθάκης στη συνεδρίαση της επιτροπής:
Παράλληλα με την κακοδιαχείριση έχουμε κατηγορίες για εξυπηρετήσεις ημετέρων. Ο κύριος Σκρέκας, τοποθετείται Πρόεδρος του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ στις 22/2/2008 με αμοιβή 7.000 ευρώ μηνιαίως η οποία αναπροσαρμόστηκε αμέσως μετά στα 9.000 ευρώ με αναδρομική ισχύ.
Ένα μήνα αργότερα στις 2/6/2008, προσλαμβάνει τη νύφη του (σ.σ. δηλαδή τη σύζυγο του σημερινού Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας) κυρία Ειρήνη Kαραγκούνη -Σκρέκα.
Η κυρία Σκρέκα προσλήφθηκε αμέσως ως Yποδιευθύντρια παρακάμπτοντας την ιεραρχία με τακτικές υποδοχές ύψους 4.219,35 ευρώ, ξεπερνώντας τους παλαιότερους διπλωματούχους μηχανικούς.
Επιπλέον ο κύριος Σκρέκας, στις 13/3/2008 προσλαμβάνει και τον συμπέθερο του, τον πατέρα της κυρίας Καραγκούνη-Σκρέκα ως Διευθυντή Aσφαλείας στο εργοστάσιο της Λάρυμνας με μισθό 2.700 ευρώ, ο οποίος ήταν απόστρατος ταξίαρχος της Χωροφυλακής.
Την ίδια περίοδο προσλαμβάνεται και η κόρη του Υφυπουργού Τουρισμού κυρίου Λιάσκου, Βουλευτή Ευβοίας, με σκοπό τη συγγραφή της ιστορίας της ΛΑΡΚΟ η οποία και δεν γράφτηκε ποτέ. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η εταιρεία επαναλαμβάνω καταγράφει μεγάλες ζημιές της τάξης των 100.000.000 το χρόνο. Πριν από την κρίση και την εποχή των Μνημονίων.
Η εποχή των μνημονίων αρχίζει το 2010 και μαζί της, νόμοι με διακηρυγμένο στόχο να μπει τάξη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανάμεσά τους ήταν και ο περίφημος νόμος για το Ενιαίο Μισθολόγιο, το Νοέμβριο του 2011. Οι νέες διοικήσεις της εταιρείας αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι δεν αφορά την εταιρία, ως αποτέλεσμα, σήμερα, εκκρεμεί έρευνα για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για 15 στελέχη των τότε διοικήσεων, προκειμένου στο ευαίσθητο αυτό θέμα να υπάρξει μια διευκρίνιση και οριστική απόφαση.
Ως να μην έφταναν, όμως, αυτά, δεν σταμάτησαν οι πελατειακές εξυπηρετήσεις, καθώς την περίοδο 2013 – 2014, όταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Σταϊκούρας –ο οποίος είναι παρών, σήμερα, εδώ και ο οποίος εκλέγεται στη Φθιώτιδα - 132 εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ παίρνουν προαγωγή, -επαναλαμβάνω, στα τέλη του 2013 – 2014- και γίνονται και 252 προσλήψεις, -το επαναλαμβάνω, 252 προσλήψεις. Στη διάθεση των πρακτικών, είναι οι σχετικοί κατάλογοι.
Όλες αυτές οι πρακτικές, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη υποχώρηση των διεθνών τιμών σίδηρο-νικελίου, οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Δεν είναι μόνον αυτά που έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις, αλλά και εκείνα που παρέλειψαν, δηλαδή, να διαμορφώσουν ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.
Όπως διαβάζουμε σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ σχετικά με τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, παίρνοντας τον λόγο, ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ δεν δημιουργήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και απέφυγε να υπερασπιστεί τον συνάδελφό του Κώστα Σκρέκα (σ.σ. υπενθυμίζουμε πως μιλάμε για τον σημερινό Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας). «Είναι άλλο το αν έγιναν και είναι άλλο αν υπήρχε οποιαδήποτε εμπλοκή», είπε ο κ. Σταϊκούρας για τα ρουσφέτια, αρνούμενος κάθε προσωπική ευθύνη.
Για ευχάριστη έκπληξη από τις αποκαλύψεις του υπουργού έκανε τότε λόγο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (τότε ΔΗΣΥ) που υπογράμμισε με νόημα ότι επιτέλους «έσπασε η ομερτά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή».
Απάντηση Κώστα Σκρέκα: «Δεν έγινε κάτι παράνομο, ούτε κάτι μόνιμο»
Λίγους μήνες αργότερα από τις αποκαλύψεις Σταθάκη, το Σεπτέμβριο του 2017, ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (υπεύθυνος σήμερα και για την ενεργειακή κρίση ακρίβειας των νοικοκυριών), απάντησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, σχετικά με την Λάρκο και τις προσλήψεις συγγενικών του προσώπων, που έδωσε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι, ο κ. Σταθάκης
Ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε χαρακτηριστικά:
Ο πατέρας μου ήταν ένα πολιτικό στέλεχος που πριν είχε μια μεγάλη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα και κάποια στιγμή επιλέχθηκε για 15 μήνες στη διοίκηση μιας εταιρείας.
Εγώ δεν έχω λόγο να υπερασπιστώ ή να κρίνω το τι έκανε ο πατέρας μου, πέντε χρόνια πριν εκλεγώ εγώ βουλευτής.
Είχαν παραιτηθεί όλοι τους 5 χρόνια πριν μπω εγώ στην πολιτική, και είχαν καθίσει 15 μήνες.
Δεν έχω να πω επ’ αυτού κάτι άλλο. Ξέρω ότι αυτό ήταν μια κίνηση του κ. Σταθάκη, γιατί είχα παρουσιάσει κάποια σοβαρά στοιχεία για Οργανισμούς που είναι κάτω από την εποπτεία του και δεν θέλω να πω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί έχω κάνει επ’ αυτού συγκεκριμένες ερωτήσεις στη Βουλή.
Δεν έγινε κάτι που ήταν παράνομο, ο πατέρας μου ήταν για 15-18 μήνες, παραιτήθηκε κι αυτός και οι υπόλοιποι, τελείωσε η ιστορία, εγώ αποφάσισα να μπω 5 χρόνια μετά από εκείνη την περίοδο στην πολιτική.
Προφανώς θα είχε κρίνει ότι έχουν τα κατάλληλα εφόδια και για αυτό το έκανε ο άνθρωπος (να τους προσλάβει δηλαδή στη ΛΑΡΚΟ).
Εν πάση περιπτώσει έγινε, εκρίθησαν, και δεν έγινε κάτι παράνομο, ούτε κάτι μόνιμο.
Προσπάθησε να βοηθήσει μια εταιρεία τότε που είχε πολλά προβλήματα, και ‘γω πιστεύω ότι η συνεισφορά του πατέρα μου ήταν θετική ώστε ακόμα να υπάρχει η εταιρεία.
Ο πατέρας μου κρίθηκε, εγώ θα κριθώ για αυτά τα οποία θα κάνω.
Και όπως φαίνεται κρίθηκε. Άφησε 1.080 ανθρώπους στο δρόμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση