Θα τους βρει μπροστά του ο Τσίπρας. Αποκλείεται να γλιτώσει από τις ζημιές των, χιλιάδων, κομματόσκυλων που τοποθετεί σε θέσεις "κλειδιά" προέδρων, συμβούλων, μετακλητών και παρατρεχάμενων των υπουργών. Ζητώντας, από τους πάντες, εφαρμογή απαιτούμενων του μνημονίου θα διαβεί, αναγκαστικά, και το "ναρκοπέδιο" των κομματόσκυλων. Και τότε, μετά τις "εκρήξεις", θα καταλάβει τι έσπειρε...
Εάν, ο Τσίπρας έκανε πράξη την (προσωπική του) άποψη να διώξει τα κομματόσκυλα από τα υπουργεία, τις ΔΕΚΟ και το κράτος αντικαθιστώντας τους από ικανούς και ταλαντούχους καριερίστες των υπηρεσιών θα είχε κάνει διπλή επιτυχία.
Θα είχε κάνει το καινούργιο προσφέροντας ανέξοδο ηρωισμό... στους φορολογούμενους. Και θα απέφευγε το "ναρκοπέδιο" που θα του στήσουν τα κομματόσκυλα σε νευραλγικούς τομείς της Διοίκησης.
Έτσι θα κατάφερνε ό,τι δεν κατάφεραν οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, και Ανδρέας Παπανδρέου, για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας τους, αλλά προς την ίδια κατεύθυνση.
Ο Καραμανλής είχε συγκυριακούς λόγους (αποχώρηση επενδυτών, καταγγελίες συμβάσεων) που κρατικοποίησε τους Ομίλους Ολυμπιακής, και Ανδρεάδη (Εμπορική, Ιωνική, "Πράσινα λεωφορεία" Αθηνών-Πειραιώς, ναυπηγεία, σχεδιασμένο διυλιστήριο, φωσφορικά λιπάσματα, χημικές Βιομηχανίες, αγροτικές βιομηχανίες και ασφαλιστικά συγκροτήματα της Εμπορικής).
Αλλά δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να τους καταστρέψει, παραδίδοντάς τους στο κόμμα και στους κομματικούς, αντί (πάλι μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας) να επιδιώξει να μεγαλουργήσουν καθώς (τότε) είχαν και τηνδομή και τους ορίζοντες (ανεξάρτητα από τη δύσκολη συγκυρία της εποχής).
Οι κορυφαίες αυτές μονάδες, βασικοί άξονες της τότε ατμομηχανής της οικονομίας, παραδόθηκαν, ανεξέλεγκτα, στο κόμμα και στα κομματόσκυλα της Νέας Δημοκρατίας επειδή ο Καραμανλής ανταγωνιζόταν... "κατά πόδας" το επερχόμενο ΠΑΣΟΚ του "σοσιαλιστή" Ανδρέα Παπανδρέου.
Και (προφανώς για σιγουριά) έθεσε τα πάντα υπό την επίβλεψη και το συντονισμό του φανατικού κρατιστή Παναγιώτη Παπαληγούρα.
Τα συγκροτήματα των ομίλων Ωνάση και Ανδρεάδη άλλαξαν χέρια (και για λόγους... που δεν είναι της στιγμής) βολεύοντας κάπου 60.000 μεγάλα και μικρά κομματόσκυλα με "...τα μάτια τους στην καρέκλα και τα οπίσθιά τους στον κρατικό όμιλο..." όπως έλεγε (για τους κρατικούς "επιχειρηματίες") ο Χριστόφορος Κατσάμπας.
Τι έχει απομείνει από όλη αυτή την κρατική περιουσία, που αποκτήθηκε από τη σοσιαλμανία Καραμανλή;
Ένας "βιομηχανικός σκελετός" στην Νέα Καρβάλη που ξεκίνησε ως κραταιά, Α.Ε Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων με εξαγωγές μέχρι και την Κίνα και κατάντησε ένα πτώμα στα χέρια του Λαυρεντιάδη, "νέου τζακιού" επιλογής της Νέας Δημοκρατίας.
Εκτός του σκελετού, λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, και η γραμμή Αθήνα-Πειραιά που βουλιάζει μαζί με το σύνολο των κρατικών μεταφορών.
Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή αρκεί να θυμηθούμε ότι, ως φορολογούμενοι, πληρώσαμε, τελικά, 2,5 δισ. ευρώ ζημιές!!!
Ο ρόλος των κομματόσκυλων με τη μορφή εργατοπατέρων, κλαδικών και πρασινοφρουρών του ΠΑΣΟΚ αποτελείωσε ό,τι είχε καταστρέψει η κρατικοποίηση Καραμανλή.
Η στήλη τα έχει σημειώσει πολλές φορές. Επανέρχεται όμως και σήμερα για να θυμίσει κάποια από αυτά που άφησαν πίσω τους τα κομματόσκυλα της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και όσων κυβερνήσεων ακολούθησαν μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο ναυπηγικός γίγαντας του Σκαραμαγκά απομυθοποίησε το παγκόσμιο μεγαλείο του στα χέρια κομματόσκυλων του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα από το εάν ο Νιάρχος άλλαξε πλώρη και εγκατέλειψε την Ελλάδα, το ναυπηγείο Σκαραμαγκά ήταν "θηρίο χτισίματος πλοίων" στην παγκόσμια ναυτιλία.
Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ του ομίλου Τσάτσων πέρασε στο κράτος (για τους λόγους που πέρασε...) αλλά (πριν πωληθεί) κακοποιήθηκε από τη νομενκλατούρα όλων των κυβερνήσεων. Στην ΑΓΕΤ άξιζε μια διαφορετική τύχη.
Η Αθηναϊκή Χαρτοποιία (Σόφτεξ) έφυγε από τα χέρια του Κεφάλα και πήγε στο κράτος για λόγους που ακόμη δεν έχουν ξεδιαλύνει τα δικαστήρια... Και εδώ τα κομματόσκυλα διέλυσαν ένα κολοσσό (για τα ελληνικά μέτρα). Μέσα σε πέντε χρόνια η (τότε Σόφτεξ) ήταν αγνώριστη στα χέρια του κράτους.
Τα ίδια και με τον όμιλο Σκαλιστήρη, που επίσης κακώς παραδόθηκε σε εργατοπατέρες και σε άσχετα κοράκια του κόμματος.
Ο Τσίπρας που κατάλαβε τι σημαίνει κομματόσκυλο (κρατικής επιχείρησης, όπως η ΕΒΖ) ορθά προφύλαξε το διάλογό με τους αγρότες. Από τα κομματόσκυλα όμως που διορίζει, σε Ανεξάρτητες Αρχές και σε καίρια πόστα κρατικών υπηρεσιών πως θα προφυλαχθεί όταν το μνημόνιο τον αναγκάσει σε μέτρα λιτότητας και περικοπές στο κράτος, σαν αυτές που "διατάσσει" και επιβάλλει, ο ίδιος, μόνο στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας;