Καλώς όρισες σιγουρατζή !!! Ευχόμαστε να σου αρέσουν αυτά που θα διαβάσεις!!!!!!!!! καθημερινά νέα από το χωριό μας και την Λοκρίδα …….!..... Γράψε τι θέλεις να διαβάσουν άμεσα οι συντοπίτες μας………. Γίνε σιγουρατζής και άλλαξε νοοτροπίες ……..!...... Μην το αφήσεις … .Έλα να Δημιουργήσουμε νέες αντιλήψεις ……… ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ότι διαβάζεις εδώ, σου μένει!!!!!!!!!! sigouratzis@gmail.com

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

«Θα σας σώσω ΕΓΩ»!

Προεκλογικές καταχωρήσεις …

Απ’ όλες τις διαφημιστικές καταχωρήσεις που κατακλύζουν αυτή την περίοδο τις σελίδες των εφημερίδων, με τους κάθε κόμματος και ιδεολογικής απόχρωσης υποψηφίους, φωτογραφημένους στα καλύτερά τους, μου έχει μείνει ο υποψήφιος με το σηκωμένο φρύδι, το θεληματικό σαγόνι και το σφιχτό χαμόγελο, που ασχέτως με το τι γράφει, πού ανήκει και πως παρουσιάζεται, μένεις τελικά με την εντύπωση ότι είναι σαν να σου λέει: «Θα σας σώσω ΕΓΩ»! Ίσως με μια περισσή έμφαση στο «Εγώ» παρά στο ζήτημα της σωτηρίας…

Προφανώς πρόκειται για άνδρα, άρρενα υποψήφιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και γυναίκες υποψήφιοι που προσπαθούν να μεταδώσουν το ίδιο –ελπιδοφόρο- μήνυμα στο κοινό των ψηφοφόρων τους. Μέσα στο λιγοστό χώρο που στριμώχνεται η καταχώρηση, κάνουν λόγο για προϋπηρεσία και … νοικοκυρεμένη πορεία στο παρελθόν και ζητούν επανεκλογή. Άλλες προβάλλουν το μέλλον τους που διαγράφεται λαμπρό, χωρίς ωστόσο να έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα. Κάποτε αρκεί και η πρώιμη διάθεση για προσφορά, ίσως στα διαλλείματα των φοιτητικών μαθημάτων.

Ο Όττο φον Μπίσμαρκ, ο μεγαλύτερος γερμανός πολιτικός του 19ου αιώνα, είχε πει: «Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές». Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου περίεργο, που αυτόν τον καιρό, όλοι οι υποψήφιοι προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση πως έχουν μελετήσει ενδελεχώς την τρέχουσα πολιτικο – οικονομική κατάσταση κι ακόμα ότι έχουν βρει τη λύση στο κάθε πρόβλημα, καθώς και –το κυριότερο- τους δυσεύρετους πόρους για την υλοποίησή του. Και φυσικά, η λέξη που πλειοψηφεί στα ολιγόλογα συνθήματα, που υποτίθεται ότι είναι αυτό που μένει τελικά στο μυαλό του αναγνώστη, είναι το «μαζί». Αυτό σε καθιστά αλληλέγγυο και ευνοϊκά διακείμενο με τον υποψήφιο … όπως «μαζί μπορούμε», «μαζί θα προχωρήσουμε», «μαζί ενωμένοι…», «πάντα μαζί» και άλλα, αφήνοντας κατά μέρος το «μαζί τα φάγαμε», που σηματοδοτεί άλλες εποχές και πρόσωπο που δεν είναι υποψήφιος αυτή την περίοδο…

Όπως είπε ο Αριστοτέλης, «Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον» και έτσι εξηγείται η πληθώρα των υποψηφίων, που αντίθετα με τη δυσκολία και το «χαλεπόν» των καιρών, εμφανίζονται να «κατεβαίνουν» … σε υπερεπάρκεια. Παρά το ότι είναι πρακτικά αδύνατο όλοι τους να έχουν δίκιο, μια και οι εκτιμήσεις των καταστάσεων αλλά και οι λύσεις που προτείνονται από τον καθένα ξεχωριστά οδηγούν σε διαφορετικούς δρόμους, τουλάχιστον είναι παρήγορο το ότι όλοι έχουν καταναλώσει αρκετή φαιά ουσία σε ότι αφορά το επικείμενο εγχείρημά τους. Ακόμη και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, όπου απαιτείται ετοιμότητα λόγου, έχουν αμεσότητα και γνώμη (τη σωστή) σε όλα τα θέματα. Όμως, «δεν άρχει ούτε ο δικαστής, ούτε ο βουλευτής, ούτε αυτός που προΐσταται στην εκκλησία, αλλά άρχει το δικαστήριο, η βουλή, ο δήμος», όπως πολύ σωστά τονίζει ο παραπάνω φιλόσοφος. Τελικά, είναι τα συλλογικά όργανα που αποφασίζουν και σ’ αυτά συνωθούνται να συμπεριληφθούν σε λίγες μέρες οι υποψήφιοί μας.

"Είμαι όμορφη, 25 ετών και ψάχνω πλούσιο γαμπρό"! Η καταχώρηση αυτή δημοσιεύτηκε σε μια στήλη εφημερίδας για ραντεβού, από νεαρή γυναίκα, η οποία έχει θέσει ως μοναδικό στόχο της ζωής της να παντρευτεί έναν πλούσιο άντρα. Και είναι τόσο αποφασισμένη να πετύχει τον σκοπό της, που δεν διστάζει να ζητήσει συμβουλές για το πώς θα καταφέρει να τον «τυλίξει». Ωστόσο, σίγουρα δεν περίμενε την απάντηση που λαμβάνει –τελικά- από κάποιον που πληροί τα τυπικά προσόντα που ζητά, και που τυχαίνει να είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της γνωστής τράπεζας επενδύσεων JP Morgan.

Η κοπέλα γράφει παρακάτω: Θα είμαι ειλικρινής για το τι θέλω να σας πω. Είμαι 25 ετών. Είμαι πολύ όμορφη, έχω στυλ και καλό γούστο. Θα ήθελα να παντρευτώ έναν άντρα με ετήσιο μισθό 500.000 δολάρια και πάνω. Ίσως με χαρακτηρίσετε άπληστη, αλλά ένας ετήσιος μισθός 1 εκ δολαρίων, θεωρείται ως μεσαία τάξη στη Νέα Υόρκη.

Η απαίτησή μου δεν είναι υψηλή. Υπάρχει κάποιος σε αυτό το φόρουμ με ετήσιο εισόδημα 500.000 δολάρια; Και αν είστε όλοι παντρεμένοι, θέλω να σας ρωτήσω: Τι πρέπει να κάνω για να παντρευτώ έναν πλούσιο σαν εσάς; Ανάμεσα στους άνδρες με τους οποίους έχω βγει ραντεβού στο παρελθόν, ο πιο πλούσιος έβγαζε 250.000 δολάρια το χρόνο και αυτό είναι το χαμηλότερο όριό μου. Αν κάποιος θέλει να ζήσει σε μια καλή περιοχή, το εισόδημα αυτό δεν είναι αρκετό. Έτσι απευθύνω σε εσάς ορισμένες απλές ερωτήσεις: 1)Πού συχνάζουν οι πλούσιοι εργένηδες; (Παρακαλείσθε να αναφέρετε τα ονόματα και τις διευθύνσεις των μπαρ, εστιατορίων, γυμναστηρίων). 2)Σε ποια ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να στοχεύω; 3)Γιατί οι περισσότερες γυναίκες πλουσίων ανδρών είναι μέτριες εμφανισιακά; 4)Γνώρισα μερικά κορίτσια που δεν έχουν την εμφάνιση και δεν έχουν ενδιαφέρον, ωστόσο παντρεύτηκαν πλούσιους άνδρες. 5)Πώς αποφασίζετε ποια μπορεί να γίνει γυναίκα σας, και ποια μπορεί να γίνει μόνο φίλη σας; (Ο στόχος μου τώρα είναι να παντρευτώ). (υπογραφή) Όμορφη.

Διαβάστε την απάντηση που της έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan:

Αγαπητή κυρία Όμορφη,

Διάβασα την επιστολή σας με μεγάλο ενδιαφέρον. Υποθέτω ότι υπάρχουν πολλά κορίτσια εκεί έξω που έχουν παρόμοιες απορίες με τη δική σας. Παρακαλώ επιτρέψτε μου να αναλύσω την κατάστασή σας ως επαγγελματίας επενδυτής. Το ετήσιο εισόδημά μου είναι πάνω από 500.000 δολάρια οπότε ικανοποιεί τις ανάγκες σας. Ως άνθρωπος των επιχειρήσεων όμως, θα ήταν κακή απόφαση να σας παντρευτώ. Η εξήγηση είναι πολύ απλή, οπότε επιτρέψτε μου να την αναλύσω. Παρακαλώ βάλτε στην άκρη τις λεπτομέρειες, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ όπως το θέτετε, είναι μια ανταλλαγή «ομορφιάς» και «χρήματος» : Το πρόσωπο Α παρέχει την ομορφιά και το Β πληρώνει γι 'αυτήν, τόσο απλά. Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα εδώ. Η ομορφιά σας θα εξασθενίσει κάποτε - αυτό είναι σίγουρο - ενώ τα χρήματά μου δεν θα εξαφανιστούν (τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο). Λογικά το εισόδημά μου θα αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο, αλλά εσείς θα είστε όλο και λιγότερο όμορφη καθώς τα χρόνια θα περνούν.

Ως εκ τούτου, από την άποψη των οικονομικών, εγώ αποτελώ ένα περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία του θα αυξάνεται, ενώ η δική σας αξία θα φθίνει. Αν η ομορφιά είναι το μόνο περιουσιακό σας στοιχείο, η αξία σας θα είναι πολύ ελαττωμένη μετά από 10 χρόνια. Με τους όρους που χρησιμοποιούμε στην Wall Street, σε κάθε διαπραγμάτευση υπάρχει και η εμπορική αξία. Αυτός πιθανότατα είναι και ο λόγος που παρατηρήσατε το φαινόμενο μέτρια στην εμφάνιση κορίτσια να παντρεύονται πλούσιους άνδρες. Το πιο πιθανό είναι να διαθέτουν αντίστοιχο εισόδημα ή περιουσία. Αν η εμπορική αξία ενός περιουσιακού στοιχείου ως δεδομένο θα φθίνει, δεν είναι καλή ιδέα να το κρατήσει κάποιος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και με το είδος του γάμου που θέλετε να κάνετε.

Και κάτι τελευταίο : Δεν γνωρίζω την άποψή σας για τους άνδρες, αλλά κάποιος με εισόδημα πάνω από 500.000 δολάρια ετησίως δεν είναι ανόητος. Θα βγαίναμε μαζί σας αλλά δεν θα σας παντρευόμασταν. Θα σας συμβούλευα να εγκαταλείψετε την αναζήτηση στοιχείων και συμβουλών για να παντρευτείτε πλούσιο άνδρα. Θα μπορούσατε τέλος να γίνετε εσείς η ίδια το άτομο που κερδίζει τα 500.000 δολάρια το χρόνο. Είναι πολύ πιο πιθανό να το καταφέρετε αυτό, από το να βρείτε έναν τόσο ηλίθιο πλούσιο. Εύχομαι αυτό να σας βοηθήσει.

Δ/νων Σύμβουλος της J. Ρ. Morgan

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους υποψήφιους, ασχέτως φύλλου. Κατά την προεκλογική περίοδο (και ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη του φορά), μοιάζει με την κοπέλα που αναζητεί σύντροφο για γάμο. Στην περίπτωση που εκλέγεται, το πιθανότερο είναι ότι με την πάροδο του χρόνου θα υφίσταται τη φυσιολογική φθορά και η αξία του (δηλ. η αξιοπιστία του) θα ελαττώνεται, σταδιακά. Αυτό είναι κανόνας στην πολιτική, που μπορεί να έχει και τις σπάνιες εξαιρέσεις του.

Στον ταλαίπωρο ψηφοφόρο επαφίεται να αποφασίσει αν προτίθεται να προχωρήσει σε «γάμο» ή απλά και μόνο σε ένα … δοκιμαστικό φλερτ!!!

Ep.Peripatitis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση