Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

οι φυλες του Facebook

Όπως, λοιπόν, στη φύση τα θηλαστικά, πτηνά, κολεόπτερα και ψάρια συγκεντρώνονται σε αγέλες, σμήνη και κοπάδια, κατά είδος, αποτελώντας ομοιογενείς ομάδες πληθυσμών, έτσι και στην κοινωνία, οι άνθρωποι τείνουν να ομαδοποιούνται με βάση το θρήσκευμα, τις πολιτικές πεποιθήσεις
Η ίδια ομαδοποίηση τυγχάνει να ισχύει και στον χώρο του φειςμπουκ (ή Facebook
 κατά την αγγλική ορολογία). Η κατηγοριοποίηση στον φρεσκοεμφανισθέντα αυτόν χώρο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας δείχνει να γίνεται κυρίως με ιδιοσυγκρασιακά, κοινωνικά ή ιδεολογικά κριτήρια -αν και δεν λείπουν και άλλοι διαχωρισμοί, φυλετικοί, θρησκευτικοί, υπαρξιακοί και ούτω καθ’ εξής.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με δύο από τις κύριες ομάδες (ή φυλές, αν προτιμάτε) του Facebook : τη φυλή των καλημεροκαληνύχτηδων και τη φυλή των αχαχαχάκηδων, αι οποίαι φωλιάζουν και βόσκουν σε εντελώς διαφορετικά, μεταξύ τους, e-κοσυστήματα. Οι καλημεροκαληνύχτηδες συναντώνται κυρίως στην εύκρατη ζώνη των επονομαζόμενων “σοβαρών” σε εγγραφή με έναν πίνακα του Ρενουάρ,blogs που ασχολούνται με Τέχνες, Διανόηση και Εικαστικά. Οι αχαχαχάκηδες απαντούνται στην τροπική ζώνη των λεγόμενων “εύθυμων” ή “σατιρικών” blogs που ασχολούνται με την εύθυμη πλευρά όλων των παραπάνω.

Και οι δύο φυλές έχουν λάβει την ονομασία τους από τον τρόπο με τον οποίο κινούνται και συμβιώνουν στα e-κοσυστήματά τους.

Οι καλημεροκαληνύχτηδες ακολουθούν την τακτική των συχνών και επαναλαμβανόμενων χαιρετισμών αναλόγως την περίοδο της ημέρας.
Για παράδειγμα,  ο καλημεροκαληνύχτας αντιδρά με το λιτό σχόλιο: «Καλημέρα!» (ή «Καλησπέρα» αν πρόκειται για απογευματινό σχόλιο.)

Οι αχαχαχά κηδες, από την άλλη, ακολουθούν την τακτική των σπασμωδικών επιφωνημάτων χαράς ή ευτυχίας. Για παράδειγμα, σε εγγραφή με βίντεο να τρώει γλίστρα  κάποιος εις το ολισθηρόν δάπεδον κτιρίου, ο αχαχαχά κης αντιδρά με το εύγλωττο σχόλιο: «Αχαχαχα!» (το οποίο χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα δισύλλαβα).
Τα παραπάνω αποτελούν τον κανόνα, αλλά μπορούν να υπάρξουν και παραλλαγαί. Για παράδειγμα, ένας καλημεροκαληνύχτας μπορεί να αφήσει το σχόλιο: «Καλησπέρα! Όμορφος πίνακας» ή ένας αχαχαχάκης το σχόλιο: «Αχαχαχα! Τι σουπίδι ήταν αυτό!» Και στας δύο περιπτώσεις, όμως, είναι απαραίτητη η παρουσία του χαιρετισμού ή του μιμητικού γέλιου, αντιστοίχως.
Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση των μελών μίας φυλής, μεταξύ των. Για παράδειγμα, οι καλημεροκαληνύχτηδες οφείλουν να απαντήσουν ο ένας εις τον χαιρετισμόν του άλλου.

Μαρία: Καλημέρα!
Κώστας: Ωραίο άγαλμα! Καλημέρα!
Νίκος  Καλημέρα, Μαρία!
Νίκος: Καλημέρα, Κώστα!
Γιώργος: Καλημέρα! Καλημέρα και στη Μαρία!
Με την τακτική ούτη, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μεταξύ των χαιρετισμοί, έχει ήδη φτάσει μεσημέρι, οπότε ξεκινά νέος κύκλος χαιρετισμών με την ευχή «καλησπέρα», αυτή τη φορά, ώσπου να φτάσουμε, ασφαλώς, εις τας καληνύχτας και περί τα 1234 σχόλια.
Στην περίπτωση των χαχαχάκηδων, τα πράγματα είναι δυσκολότερα, καθώς το «Αχαχαχα» δεν αποτελεί χαιρετισμό και, σαφώς, δεν δίνει το έναυσμα για ανταπάντηση. Εκεί, βοηθά ο αυτοσχεδιασμός των μελών.
Βασίλης: Αχαχαχα Τι σούργελο!
Ελένη: Αχαχαχα! Ελεεινό!
Τάσος Αχαχαχα! Είναι, δεν είναι;
Τάσος: Αχαχαχα! Όντως!
Χρήστος: Αχαχαχα!
Τάσος: Σου άρεσε, ε; Αχαχαχα!
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι καλημεροκαληνύχτηδες δείχνουν να έχουν σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των αχαχαχάκηδων καθώς, ως γνωστόν, σε μία σατιρική εγγραφή μπορείς να αφήσεις το σχόλιο “Καλημέρα”, ενώ σε μία εγγραφή με πίνακα του Τουλούζ-Λωτρέκ, δεν μπορείς να αφήσεις το σχόλιο «αΧαχαχαχα»,

μετ αλλαγμένο από prosoxidagwnei

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Προσλήψεις 5 υδρονομέων στο δήμο Λοκρών

Προσλήψεις 5 υδρονομέων στο δήμο Λοκρών

Ο ∆ήµος Λοκρών Ν. Φθιώτιδας ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, συνολικά πέντε (5) ατόµων Υδρονοµέων άρδευσης προς αντιµετώπιση εποχικών περιοδικών και πρόσκαιρων αναγκών για την εξασφάλιση της διατεταγµένης χρήσεως των αρδευτικών υδάτων και των αρδευτικών έργων.

αταβισμός (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ).

Η επανεμφάνιση ιδεών, συμπεριφορών, 

μεθόδων κλπ. που είχαν ξεχαστεί και 

θεωρούσαμε ότι ανήκουν στο παρελθόν.

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Αταβισμός


αταβισμός (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ).

Η επανεμφάνιση ιδεών, συμπεριφορών, 

μεθόδων κλπ. που είχαν ξεχαστεί και 

θεωρούσαμε ότι ανήκουν στο παρελθόν.